Μια Γλυκιά Ιστορία

Η κυρία Κατερίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάπηθο, χωριό της Κερύνειας στο βόρειο μέρος της Κύπρου, το οποίο τώρα είναι Τουρκοκρατούμενο.
Συνήθιζε να περνά τις ώρες τις παιδικής της ηλικίας παρακολουθώντας τη γιαγιά της, σεβαστή νοικοκυρά των παλαιών ημερών, να κάνει γλυκά του κουταλιού και να τα τρατάρει με περηφάνια στους φίλους και συγγενείς.

Μετά την τούρκινη εισβολή και αφού έχασαν τα πάντα, η Κατερίνα με την οικογένειά της μετανάστευσαν στην Αυστραλία και όλοι τους δούλεψαν σκληρά να κτίσουν την καινούργια τους ζωή.

Με μεγάλη ευχαριστηση των γονιών της, η Κατερίνα πέρασε το HSC (ποιστοποιητικό ανώτερης σχολής ) και κέρδισε μια θέση στο τοπικό πανεπιστήμιο για να σπουδάσει μαθηματικά και καλές τέχνες. Στον ελεύθερό της χρόνο δίδασκε ελληνικά σε άλλα παιδιά Κυπρίων που ζούσαν στη Μελβούρνη.
Ποτέ της όμως δεν ξέχασε την Κύπρο ή τη γιαγιά της που ζούσε στο νησί και το 1981 αποφάσισε να επιστρέψει στην πολυαγαπημένη της χώρα και να ζησει με τη γιαγιά της.

Αναπολώντας την παιδική της ηλικία που ήταν γεμάτη με πεντανόστιμα φρούτα, καθαρές γυάλινες φιάλες με σιροπιαστά γλυκά και τη μυρωδιά της ζάχαρης και μπαχαρικών που έβραζαν στην κατσαρόλα, η Κατερίνα αποφάσισε να μάθει από τη γιαγιά της την τέχνη παρασκευής γλυκών του κουταλιού. Έδινε τα γλυκά της σε φίλους, συμπεριλαμβανομένου του μπακάλη της, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί και έβαλε την πρώτη του παραγγελία. Οι μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών σύντομα ακολούθησαν.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε χωρίς κεφάλαιο και πρόγραμμα, με μόνα όπλα την αγάπη για την παράδοση και τη γαστρονομία, είχε αναπτυχθεί τόσο που μέχρι το 1997 το όνομα Κατερίνα ήταν πλέον συνώνυμο με τα γλυκά του κουταλιού που είναι πια γνωστά σε όλο το νησί.

Το 2003, η οικογένεια αποφάσισε ότι ήταν ώρα να επεκταθεί. Στο χωριό Λάνεια της ορεινής Λεμεσού, κατασκεύασαν παραδοσιακή βιοτεχνία με ευρωπαϊκά κρητήρια και πιστοιποιήσεις όπως το HACCP και ISO22000.

Σήμερα, η Κατερίνα φτιάχνει περισσότερα από 40 διαφορετικά είδη γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδες, φρουτοποτά, λικέρ κι άλλα παραδοσιακά προϊόντα. Χωρίς καθόλου συντηρητικά και πρόσθετα, τα γλυκά της είναι φτιαγμένα με τον παλιό τρόπο για ένα μοντέρνο καταναλωτή. Μπορείτε κι εσείς να φέρετε την γλυκάδα στο σπίτι σας αγοράζοντας τα σπιτικά γλυκά της Κατερίνας.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ONLINE SHOP ΜΑΣ

Χρονολόγιο

1981

Η Κατερίνα Χριστοφόρου, πρόσφυγας από τη Λάπηθο, επιστρέφει από την Αυστραλία όπου είχε μετοικίσει μετά την Τούρκικη Εισβολή και κοντά στη γιαγιά της μαθαίνει πως να φτιάχνει σπιτικά παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

1992

Κάνει τν τέχνη της γιαγιάς πρώτα χόμπι και ύστερα επάγγελμα, προχωρώντας στην ίδρυση εταιρείας με την επωνυμία KATERINA HOME MADE SWEETS. Παρασκευάζει τα γλυκά της στη μικρή κουζίνα του σπιτιού της χωρίς κάποιο αρχικό κεφάλαιο ή πλάνο.

1998

Βέβαιη πια για τις ικανότητές της, η Κατερίνα καινοτομεί και με όπλο τη φαντασία της δημειουργεί και παρουσιάζει πρωτότυπα γλυκά του κουταλιού, όπως, παπουτσόσυκο, σκόρδο, κολοκάσι, κρεμμύδι και μανιτάρι.

2001

Η εταιρεία λανσάρει νέα γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, ιδανικά για διαβητικούς και για όσους προσέχουν τη συλουέτα τους.

2003

Η εταιρεία παίρνει το 1ο βραβείο από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

2004

Η επιχείρηση μεταφέρεται σε σύγχρονη, με ευρωπαϊκές προδιααγραφές βιοτεχνία στο χωριό Δωρός της ορεινής Λεμεσού και γίνεται προορισμός για τουρίστες και ντόπιους, οι οποίοι την επισκέπτονται καθημερινά για να παρακολουθήσουν την παραγωγή των γλυκών και να προμηθευτούν τις αγαπημένες τους παραδοσιακές γεύσεις. Την ίδια χρονιά λαμβάνει πιστοποίηση HACCP (τώρα ISO22000), εφαρμόζωντας σύστημα διαχείρησης ασφάλειας τροφίμων.

2006

Η Κατερίνα αρχίζει να βάλει γλυκά του κουταλιού, υποβρύχια και μαρμελάδες σε μικρά διακοσμητικά βαζάκια για δεξώσεις, γάμους και βαπτίσεις, τα οποία έχουν μεγάλη επιτυχία και αποτελούν αγαπημένη επιλογή για κεραστικά και μπομπονιέρες.

2010

Η εταιρεία βραβεύεται ως το καλύτερο κυπριακό προϊόν στα TimeOur Eating Awards.

2011

Η Katerina Home Made Sweets επιλέγεται μαζί με άλλες εννέα για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στα διεθνή European Business Awards, τα οποία χρηματοδοτούνται από την HSBC. Εκεί κατατάσσεται ανάμεσα στις 110 καλύτερες στο είδος της επιχειρήσεις της Ευρώπης. Στη συνέχεια προκρίνεται στο τελικό στάδιο των βραβεύσεων και ττης απονέμεται το βραβείο Ruban d’Honneur σε τελετή στη Βαρκελώνη.

2012

H Κατερίνα τιμάται ως Γυναίκα Επιχειρηματίας της Χρονιάς στα Cyprus Business Woman of the Year Awards.

2015

Η εταιρεία αρχίζει να παρασκευάζει παραδοσιακά λικέρ και ηδύποτα.

2016

Η επιχείρηση διακρίνεται στα Βραβεία Χρονιάς του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Γαστρονόμων Κύπρου, Euro-Toques, για την προετοιμασία, παραγωγή και υγιεινή σύμφωνα με την παράδοση, την ποιότητα και το σύστημα HACCP που εφαρμόζει.

Συνεχίζεται…